Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Xiaomi Pro 2 Elektrische Step Beoordeling (2023)

Voordelen
  • Snel en gemakkelijk op te vouwen voor gebruik in het openbaar vervoer
  • Eenvoudige bediening en cruise optie
  • Snel genoeg voor veilig dagelijks gebruik
  • Verbeterde veiligheidsfuncties
Nadelen
  • Laag koppel dus niet veel bruikbaar op steile heuvels

zie prijs op Amazon

Xiaomi heeft zijn M365 Pro elektrische step vernieuwd als onderdeel van hun nieuwe serie scooters. De nieuwe scooter heeft de naam “M365” helemaal laten vallen en heet nu gewoon de Xiaomi Pro 2. Tot zover de duidelijkheid. Maar wat zijn de verschillen tussen de M365 Pro en de Pro 2? Laten we eens goed kijken naar de Xiaomi Pro 2 elektrische step om daar achter te komen.

BesteBlog wordt gesteund door zijn publiek. Als je een aankoop doet via links op onze site, kunnen we een affiliate commissie ontvangen. Meer informatie.

Overzicht

Xiaomi Pro 2 1

De Xiaomi Pro 2 is een opvouwbare elektrische step, ontworpen door de Chinese techgigant Xiaomi. Hij wordt geproduceerd door Ninebot, die ook hun eigen elektrische step produceren (onder het merk Segway). Net als zijn voorganger heeft de Pro 2 een eenvoudig opvouwbaar ontwerp, een bereik van 45 km en een topsnelheid van 25 km/u. Hij beschikt ook over cruise control, voor- en achterlichten, E-ABS remmen, de telefoon app (de Mi Home app ziet hieronder) en luchtbanden. Het frame is in principe hetzelfde als dat van de M365 Pro (de basis is groter dan bij de M365 om de grotere accu te kunnen plaatsen).

Xiaomi Mi Home App

Het stuur is niet in hoogte verstelbaar vanwege het vouwsysteem. Hij wordt geleverd in een op maat gemaakte wit/zwarte doos (van 19 kg) en vereist een klein beetje zelfmontage, in die zin dat je het stuur moet plaatsen en er vier schroeven in moet draaien om hem op zijn plaats te zetten (om een onhandig grote doos voor verzending te voorkomen). De doos bevat ook een reservewiel.

Ontwerp

Xiaomi Pro 2 2

De accu van de step zit in de basis en het frame zelf is gemaakt van aluminium. Het voelt sterk aan en dankzij het vouwmechanisme kan hij in een paar seconden worden in- of uitgeklapt (Xiaomi claimt drie seconden). Deze batterij, stevigheid en lage kosten (u betaalt immers niet voor koolstofvezel) betekenen wel dat hij met 14,2 kg redelijk zwaar is. Simpel gezegd is er een direct verband tussen de actieradius van een scooter en zijn gewicht. Een verschil met zijn voorganger is dat de externe draden bij de Pro 2 netter zijn. Het lijkt nog steeds een beetje vreemd dat ze externe draden nodig hebben, maar ze hebben het probleem tot op zekere hoogte aangepakt.

Het display van de Pro 2 is hetzelfde als dat van de M365 Pro: het toont je snelheid, batterijniveau en modus (Standaard, Voetganger of Sport). De Voetgangersmodus beperkt uw snelheid tot 5 km per uur (d.w.z. wandelsnelheid). De standaardmodus beperkt je snelheid tot 20 km per uur, wat betekent dat je in de sportmodus moet zijn om de topsnelheid (25 km per uur) te bereiken.

Het gaspedaal is een knop op het rechter stuur, terwijl er een fietsachtige rem aan de linkerkant zit, evenals een ietwat overbodige bel (die niet kan worden verwijderd als je de Pro 2 wilt opvouwen). Aan de voorkant van het handvat is een krachtig LED-lampje ingebouwd om ’s nachts te kunnen rijden – of bij daglicht stroom te verspillen. Sommigen hebben geklaagd dat dit licht te fel is op de Xiaomis, maar daar ben ik het niet mee eens.

Net als bij de M365 Pro onderscheidt de Pro 2 zich van de minder krachtige Xiaomi scooters door een rode ring op het voorwiel. De Pro 2 onderscheidt zich vervolgens van de M365 Pro met de gele reflectoren die op de nieuwe reeks Xiaomi scooters zitten. Het is onduidelijk of de gele reflectoren uniek zijn voor de EU-versies (aangezien de eerste Chinese versie van de 1S nog rode had).

Het rijden met de Pro 2

Xiaomi Pro 2 3

Net als de M365 Pro is de Pro 2 goed uitgebalanceerd en gemakkelijk te besturen (zolang je geen scherpe bocht maakt). Als je niet gewend bent om op scooters of skateboards te rijden, is de eerste keer dat je op een elektrische step rijdt waarschijnlijk een beetje zenuwslopend (ik was super nerveus toen ik er voor het eerst een huurde in Parijs in de zomer van 2018). De meeste mensen verliezen snel hun aanvankelijke schroom. Met een laag zwaartepunt zijn accelereren en remmen gemakkelijk en effectief. Een probleem dat ik op mijn persoonlijke M365 ben tegengekomen, is dat de rechterhandgreep van het stuur tot aan het gaspedaal kan worden opgeschoven, wat betekent dat het gaspedaal niet automatisch omhoog veert wanneer het wordt losgelaten.

De Xiaomi banden hebben een diameter van 8,5 inch en zijn pneumatisch. Het idee is dat met lucht gevulde banden de rit soepeler maken. Er is echter geen vering, dus het is echt een afweging tussen de twee opties. De rit is inderdaad soepel zolang de grond zelf redelijk vlak is. Ik heb veel gereden met Xiaomi-scooters en Segway scooters in Mexico City, waar wegherstellingen vrij laag op de “te doen” lijst staan, en ik heb gemerkt dat, zolang grote kuilen worden vermeden en een comfortabele rijhouding wordt aangenomen, de meeste wegoppervlakken comfortabel kunnen worden bereden. Maar kasseien aanpakken is op eigen risico.

Het meest vervelende probleem dat ik met de Xiaomi’s heb ondervonden, is de neiging om de onderkant van hun scooters te schrapen over trottoirranden wanneer ik van de weg naar het trottoir ga of omgekeerd. Je zou kunnen zeggen dat dit misschien een gevolg is van mijn luiheid en dat ik hem gewoon niet hoog genoeg van de grond til. Ik denk dat het een beetje is als rijden in een limousine met een lange wielbasis – je moet je er bewust van zijn.

Wij raden altijd aan een helm te dragen als je op een elektrische step rijdt. De meeste verwondingen aan scooters ontstaan door een kuil (of iets dergelijks) en de kleine wielen zijn inderdaad gevoelig voor dergelijke obstakels.

Batterij

De accu van de Pro 2 heeft dezelfde capaciteit en kracht als de accu van de M365 Pro en hij behoudt dezelfde topsnelheid van 25 km/u en actieradius van 45 km. Het bereik is vrij nauwkeurig, maar de topsnelheid wordt meestal niet helemaal gehaald. De verbetering van de batterij is volgens Xiaomi subtieler dan dat en zorgt voor een snellere oplaadtijd (8 uur) en een langere totale levensduur (wat misschien belangrijker is). Opmerkelijk is dat zodra het batterijniveau onder de 5% komt, de scooterprestaties ook afnemen.

Verdict

Xiaomi Pro 2 4

Net als de M365 Pro is de Xiaomi Pro 2 moeilijk te verslaan voor zijn prijs, maar het voelt alsof Xiaomi hun spel een beetje meer had kunnen opvoeren: er is niet veel verschil tussen de twee (hoewel degenen die moeite hebben met het verwisselen van een band de nieuwe banden zullen verwelkomen). Dat gezegd hebbende, is het moeilijk om te weten hoeveel beter de levensduur van de batterij is en met zijn redelijke prijs en grote bereik zal de Pro 2 erg populair zijn in Nederland.

zie prijs op Amazon

Was dit artikel nuttig?
JaNee
Damian van der Meulen
Damian van der Meulen
Artikelen: 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *