Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Wasmachine reinigen? hoe maak je een wasmachine schoon?

Als u denkt dat uw wasmachine zelfreinigend is, bent u niet de enige. Veel mensen denken er net zo over. En als ze na een tijdje merken dat hun kleren niet meer zo schoon zijn als vroeger, realiseren ze zich dat de wasmachine zelf de schuldige is.

Wasmachines zijn broedplaatsen voor bacteriën, schimmels, schimmels en andere ziekteverwekkers. Waar komen die vandaan? Uw kleren, natuurlijk. Zweterige kleren, ondergoed, enz. kunnen verschillende bacteriën herbergen. En soms vermenigvuldigen deze bacteriën zich in wasmachinetrommels. En omdat het een warme en vochtige omgeving is, kan er schimmel in de trommel groeien.

Kalk is een andere factor om op te letten. Het hoopt zich op in de trommel en de leidingen, waardoor de leidingen verstopt raken en, op den duur, elektronische onderdelen slecht gaan functioneren.

Volgens deskundigen moet u uw wasmachine minstens een keer per maand grondig reinigen om overmatige kalkaanslag en schadelijke ziekteverwekkers te voorkomen. Maar maakt u zich geen zorgen. Het is geen tijdrovende reiniging als je het juiste gereedschap hebt en de juiste methode volgt. In de rest van dit artikel vertel ik je hoe je de wasmachine op de juiste manier schoonmaakt.

Wasmachine Reinigen 1

Iedereen heeft het over het schoonmaken van het vat. Maar ze vergeten het deksel en de band die de trommel omgeeft. Als u naar de anatomie van een wasmachine kijkt, zult u zien dat de in- en uitlaatpijpen en op de bovenkant net als de onderkant van de trommel zijn aangesloten.

In mijn ervaring als onderhoudsmonteur heb ik veel wasmachines aangetroffen met schone trommels, maar met een vuil deksel dat stinkt naar schimmel en kalkaanslag. Dit komt doordat gebruikers hun maandelijkse onderhoud verwaarlozen.

Het draaien van een wasprogramma met trommelontkalkingspoeder is de beste manier om van kalkaanslag af te komen. Gebruik het trommelreinigingsprogramma als uw wasmachine daarover beschikt. Als u een ouder model heeft, laat deze dan op het heetste wasprogramma draaien. De watertemperatuur moet minstens 60 graden Celsius zijn om bacteriën en schimmels te doden. En de wastijd moet tussen de 45 minuten en een uur zijn.

Meng geen bleekmiddel, azijn en trommelontkalkingspoeder omdat ze reageren tot chloorgas dat gevaarlijk is bij inademing.

Hoe maak je het rubber van de wasmachine schoon?

Wasmachine Reinigen 2

Het rubber van de wasmachine is een broedplaats voor bacteriën en schimmels, die zich voeden met wasmiddelresten, haar en ander organisch materiaal dat zich aan de binnenkant van het rubber ophoopt.

Helaas kunnen trommelontkalkers het vuil niet van het rubber verwijderen. De door deskundige schoonmakers aanbevolen alternatieven zijn azijn OF-bleekmiddel (NOOIT SAMEN). Maar zonder van deze middelen kregen we de banden helemaal schoon. Lichte vlekken bleven.

Het enige wat werkte was een mengsel van zuiveringszout en bleek. Eerst maakten we de schimmel en ander vuil van de rubberen pakking schoon. Daarna maakten we een dikke pasta van zuiveringszout en bleek en brachten die aan op de schimmel. We lieten het een nacht staan en de volgende dag veegden we de pasta af met een vochtige doek. En het resultaat is geweldig!

Wasmachine Reinigen 3

Wij raden deze methode echter niet vaak aan, omdat bleekmiddel het rubber kan beschadigen. De beste methode om schimmel en meeldauw te voorkomen is de band dagelijks af te vegen en de deur open te houden voor voldoende luchtcirculatie.

Hoe maak je de wasmiddellade van een wasmachine schoon?

Wasmachine Reinigen 4

Sommige modellen hebben een uitneembaar wasmiddelbakje. Als dat zo is, kunt u het met een tandenborstel onder stromend water schrobben om eventuele wasmiddelresten te verwijderen.

Zo niet, schrob dan met een tandenborstel en veeg af met een vochtige doek. Dit zou voldoende moeten zijn.

Hoe maak ik het pompfilter van een wasmachine schoon?

Het pompfilter in de wasmachine zit rechtsonder. Het heeft een kleine knop waaraan u kunt trekken om het te openen. Voordat u het opent, legt u een oude lap op de grond om al het water en vuil op te vangen dat uit het filter kan komen.

Aan de linkerkant vindt u een buis. Verwijder de plug om het water uit de buis te laten lopen.

Wasmachine Reinigen 5

Draai vervolgens het filter tegen de klok in om het te verwijderen. Maak het filter schoon met een tandenborstel onder stromend water. Verwijder eventueel vuil uit de filterholte en veeg af met een schone doek.

Wasmachine Reinigen 6

Andere tips om uw wasmachine schoon te houden

Houd het deksel van uw wasmachine open als u hem niet gebruikt. Dit voert overtollig vocht af, wat schimmelvorming voorkomt.

Vermijd als mogelijk het gebruik van wasverzachter. Deze bouwen zich na verloop van tijd op als een laagje op uw kleding en op de trommel en de band.

Gebruik alleen de juiste hoeveelheid wasmiddel. Een teveel aan wasmiddel leidt tot schimmel en meeldauw.

Zorg ervoor dat u de wasmachine eens per maand reinigt en ontkalkt om de levensduur van het apparaat te verlengen.

Als u merkt dat uw wasmachine een harder geluid maakt dan normaal, stop dan de machine en breng de lading in balans voordat u verder gaat. Een onevenwichtige lading betekent dat het gewicht niet in balans is. Dit gebeurt meestal bij het wassen van een groot kledingstuk, zoals een groot kussen, laken of dekbed. Het is een goed idee om er twee tegelijk te wassen om de lading in balans te brengen.

Was dit artikel nuttig?
JaNee
Samuel Smit
Samuel Smit
Artikelen: 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *