Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Wat is het verschil tussen veganistisch en vegetarisch?

Een vegetariër eet geen dierlijk vlees zoals vlees, gevogelte of vis. Een veganist is een strengere vegetariër die ook zuivel, eieren en andere dierlijke ingrediënten vermijdt.

Vegetarische diëten bestaan naar verluidt al sinds 700 voor Christus.

Er bestaan verschillende soorten en mensen kunnen ze om verschillende redenen volgen. Deze omvatten gezondheid, ethiek, milieu en religie.
Veganistische diëten verschenen iets recenter, maar worden met de dag populairder.

Dit artikel bekijkt de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee diëten.
Het bespreekt ook hoe ze je gezondheid en het milieu beïnvloeden.

Wat is een vegetarisch dieet?

Vegetarische diëten sluiten vlees, gevogelte, wild, vis en schaaldieren uit. Bepaalde soorten vegetariërs vermijden ook eieren, zuivel of andere dierlijke bijproducten.

Volgens de Vegetarian Society is een vegetariër iemand die geen vlees, gevogelte, wild, vis, schelpdieren of bijproducten van het slachten van dieren eet.

Vegetarische diëten bevatten verschillende hoeveelheden fruit, groenten, granen, peulvruchten, noten en zaden.

De opname van zuivel, honing en eieren hangt af van het type dieet dat men volgt.

De meest voorkomende soorten vegetariërs zijn:

 • Lacto-ovo vegetariërs: vegetariërs die alle dierlijk vlees vermijden, maar wel zuivel- en eiproducten consumeren.
 • Lacto-vegetariërs: vegetariërs die dierlijk vlees en eieren vermijden, maar wel zuivelproducten consumeren.
 • Ovo-vegetariërs: vegetariërs die alle dierlijke producten behalve eieren vermijden.
 • Veganisten: vegetariërs die alle dierlijke en van dieren afgeleide producten vermijden.

Verschil Vegetarisch En Veganistisch 3

Mensen die geen vlees of gevogelte eten, maar wel vis, worden beschouwd als pescatariërs, terwijl parttime vegetariërs vaak flexitariërs worden genoemd.

Hoewel ze soms als vegetariërs worden beschouwd, eten pescatariërs en flexitariërs wel degelijk dierlijk vlees. Technisch gezien vallen zij dus niet onder de definitie van vegetarisme.

Wat is een veganistisch dieet?

Vegetariërs en veganisten verschillen in hun opvattingen over het gebruik van dieren door mensen. Daarom kunnen sommige vegetariërs dierlijke producten consumeren, terwijl veganisten dat niet doen.

Een veganistisch dieet kan worden gezien als de meest strikte vorm van vegetarisme.

Verschil Vegetarisch En Veganistisch 2

Veganisme wordt momenteel door de Vegan Society gedefinieerd als een manier van leven die alle vormen van uitbuiting en wreedheid van dieren zoveel mogelijk tracht uit te sluiten.

Dit omvat uitbuiting voor voedsel en elk ander doel.

Een veganistisch dieet sluit dus niet alleen dierlijk vlees uit, maar ook zuivel, eieren en andere ingrediënten die van dieren afkomstig zijn. Deze omvatten:

 • gelatine
 • honing
 • karmijn
 • pepsine
 • schellak
 • albumine
 • wei
 • caseïne
 • sommige vormen van vitamine D3

Verschil Vegetarisch En Veganistisch 5

Vegetariërs en veganisten vermijden vaak om vergelijkbare redenen het eten van dierlijke producten. Het grootste verschil is de mate waarin zij dierlijke producten aanvaardbaar vinden.

Zo kunnen zowel veganisten als vegetariërs vlees uit hun dieet weren om gezondheids- of milieuredenen.

Veganisten kiezen er ook voor om alle dierlijke bijproducten te vermijden omdat zij geloven dat dit de grootste impact heeft op hun gezondheid en het milieu.

In termen van ethiek zijn vegetariërs tegen het doden van dieren voor voedsel, maar vinden zij het over het algemeen aanvaardbaar om dierlijke bijproducten zoals melk en eieren te consumeren, zolang de dieren onder adequate omstandigheden worden gehouden.

Aan de andere kant geloven veganisten dat dieren het recht hebben om vrij te zijn van menselijk gebruik, of het nu voor voedsel, kleding, wetenschap of vermaak is.

Daarom proberen zij alle dierlijke bijproducten te vermijden, ongeacht de omstandigheden waarin de dieren worden gefokt of gehuisvest.

De wens om alle vormen van dierlijke uitbuiting te vermijden is de reden waarom veganisten zuivel en eieren vermijden – producten die veel vegetariërs zonder probleem consumeren.

Voedingsoverwegingen voor vegetarische en veganistische diëten

Vegetariërs en veganisten krijgen over het algemeen dezelfde hoeveelheden van de meeste voedingsstoffen binnen. Slecht geplande diëten kunnen echter leiden tot een lage inname van verschillende voedingsstoffen.

Uit onderzoek blijkt dat vegetarische en veganistische diëten over het algemeen weinig verzadigd vet en cholesterol bevatten.

Ze bevatten ook vaak grote hoeveelheden vitaminen, mineralen, vezels en gezonde plantaardige stoffen.

Bovendien bevatten beide diëten een grote hoeveelheid voedingsstoffenrijk voedsel. Deze omvatten fruit, groenten, volle granen, noten, zaden en sojaproducten.

Verschil Vegetarisch En Veganistisch 1

Anderzijds kunnen slecht geplande vegetarische en veganistische diëten leiden tot een lage inname van bepaalde voedingsstoffen, met name ijzer, calcium, zink en vitamine D.

Beide diëten bevatten doorgaans ook beperkte hoeveelheden vitamine B12 en omega-3 vetzuren met lange keten, hoewel de niveaus van deze nutriënten bij veganisten over het algemeen lager zijn dan bij vegetariërs.

Terwijl vegetarische en veganistische diëten meestal sterk leunen op fruit, peulvruchten en groenten, zijn sommige items misschien dag- en vleesvrij maar toch:

 • sterk bewerkt
 • hoog in toegevoegde suikers
 • bereid volgens methoden die overtollig vet kunnen toevoegen

Koekjes, patat, snoep, en zelfs ijs op basis van noten kunnen in de categorie veganistisch en vegetarisch vallen, maar bevatten toch geraffineerde koolhydraten, zijn sterk bewerkt, bevatten veel toegevoegde suiker, of zijn gefrituurd.

Deze producten moeten met mate geconsumeerd worden.

Wat is gezonder?

Zowel vegetarische als veganistische diëten kunnen worden beschouwd als gezonde voedingskeuzes. Echter, indien niet goed gepland, kan een veganistisch dieet leiden tot tekorten aan voedingsstoffen.

Volgens een rapport van de Academy of Nutrition and Dietetics en verschillende wetenschappelijke onderzoeken kunnen zowel vegetarische als veganistische diëten geschikt worden geacht voor alle levensfasen, zolang het dieet goed wordt gepland.

Een onvoldoende inname van voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, calcium, en vitamine D en B12 kan verschillende aspecten van de gezondheid negatief beïnvloeden, waaronder de geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Zowel vegetariërs als veganisten kunnen een lagere inname van deze voedingsstoffen hebben. Studies tonen echter aan dat vegetariërs iets meer calcium en vitamine B12 binnenkrijgen dan veganisten.

Niettemin moeten zowel vegetariërs als veganisten speciale aandacht besteden aan voedingsstrategieën om de opname van nutriënten uit plantaardig voedsel te verhogen.

Het kan ook nodig zijn verrijkte voedingsmiddelen en supplementen te gebruiken, vooral voor voedingsstoffen als ijzer, calcium, omega-3 en vitamine D en B12.

Vegetariërs en veganisten moeten sterk overwegen:

 • hun dagelijkse inname van voedingsstoffen te analyseren
 • hun voedingsstoffengehalte in het bloed te laten meten
 • dienovereenkomstig supplementen in te nemen

De weinige studies die vegetarische en veganistische diëten rechtstreeks met elkaar vergelijken, melden dat veganisten een iets lager risico lopen op diabetes type 2, hartziekten en verschillende soorten kanker dan vegetariërs.

Dit gezegd zijnde, zijn de meeste studies tot nu toe observationeel van aard. Dit betekent dat het onmogelijk is om precies te zeggen welk aspect van het veganistische dieet deze effecten veroorzaakt en om te bevestigen dat het dieet de enige bepalende factor is.

Veganisme is meer dan wat je eet

Verschil Vegetarisch En Veganistisch 4

Voor velen is veganisme meer dan alleen een dieet. Dit verklaart waarom veel veganisten weigeren geld uit te geven aan kleding, schoonheidsproducten of entertainment waarbij dieren worden uitgebuit.

Hoewel vegetariërs en veganisten om vergelijkbare redenen dierlijke producten kunnen vermijden, gaat deze keuze voor veganisten vaak verder dan een dieet.

In feite wordt veganisme vaak beschouwd als een levensstijl die sterk verankerd is in dierenrechten.

Daarom vermijden veel veganisten ook de aankoop van kledingstukken die zijde, wol, leer of suède bevatten.

Bovendien boycotten veel veganisten bedrijven die op dieren testen en kopen ze alleen cosmetica die geen dierlijke bijproducten bevatten.

Mensen die bekend staan als “ethische veganisten” blijven ook weg van circussen, dierentuinen, rodeo’s, paardenraces en andere activiteiten waarbij dieren worden gebruikt voor amusement.

Ten slotte kiezen veel milieuactivisten voor een veganistisch dieet vanwege de verminderde impact op de hulpbronnen van de aarde en de voordelen tegen klimaatverandering.

Was dit artikel nuttig?
JaNee
Beste Blog
Beste Blog
Artikelen: 13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *