Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Garmin Vivoactive 4 Review (2023)

Voordelen
  • 8 dagen batterijduur
  • GPS, HRM, NFC
  • Activiteit/slaap/stress tracking
  • Bloedzuurstofmonitoring
  • On-screen trainingen
Nadelen
  • Transparant display is ondermaats
  • Zichtbaarheid bij zonlicht is hit or miss
  • Een beetje lomp voor sommige polsen

zie prijs op Amazon

BesteBlog wordt gesteund door zijn publiek. Als je een aankoop doet via links op onze site, kunnen we een affiliate commissie ontvangen. Meer informatie.

Garmin heeft een reputatie voor het aanbieden van wearables die rijk zijn aan veel essentiële functies, en de Vivoactive 4 zet die trend voort. Als u op zoek bent naar een model dat niet super geavanceerd is, maar een super baan van het bijhouden van de belangrijkste gezondheid en fitness metrics doet, is dit waarschijnlijk de beste Android smartwatch voor jou. Enkele van de belangrijkste functies zijn activiteit en slaap tracking, hartslag monitoring, onboard GPS, bloed zuurstof tracking, stress monitoring, on-screen workouts, en nog veel meer.

Deze wearable is een ideale optie voor degenen die meer willen dan een eenvoudige activity tracker, maar geen fortuin willen uitgeven aan een premium horloge dat vol zit met functies die ze niet zullen gebruiken. De Vivoactive 4 is een perfecte mid-range optie, die toevallig vrij betaalbaar is in vergelijking met enkele van de andere top Garmin smartwatches op de markt op dit moment.

Garmin Vivoactive 4 6

Je hoeft je geen zorgen te maken over een te omvangrijk ontwerp dat een domper zet op je gevoel voor stijl. De Vivoactive 4 is verkrijgbaar in twee maten en een paar verschillende kleuren. Het beste van alles is dat hij een glanzende roestvrijstalen ring heeft voor een extra vleugje klasse, waardoor deze smartwatch geschikt is voor zowel casual als formele gelegenheden.

Garmin Vivoactive 4 Review: Hardware

Garmin Vivoactive 4 1

Garmin is met hun vivo serie horloges langzaam op weg naar de premium activity tracking markt, en het is duidelijk met het volledig ronde touchscreen verpakt in een metalen band dat Garmin klaar is om de leiding te nemen.

Toen ik nog een Vivoactive HR had, wist ik dat Garmin de visie had om iets te maken dat perfect was om dagelijks te dragen en trainingen te volgen, maar ik had een hekel aan de trage UI en het lompe ontwerp. Sindsdien heeft Garmin het ontwerp afgeslankt tot het punt waar het eruit ziet als elk ander horloge dat er is.

Nu is dit een polariserende mening, en enigszins in tegenspraak met mijn eerdere lof dat Garmin dit horloge eruit heeft laten zien als een normaal horloge: Ik denk dat we af moeten van het ronde horlogeontwerp. Het is een overblijfsel uit een tijdperk dat ruimte nodig had om armen te draaien en ik denk dat de belangrijkste reden waarom Garmin van de vierkante vorm naar de ronde vorm is overgestapt, esthetiek was. Je telefoon+computer+tv zijn allemaal rechthoekig, de meeste schermen op het horloge zijn rechthoekige dozen of vierkant, en de ronde randen van het horloge reiken tot voorbij het bandje, wat de polsbewegingen enigszins beperkt.

Maar ik weet dat iedereen* (*behalve Apple) circulair is, dus deze klacht is meer een frustratie over het feit dat Garmin begon met een vierkant ontwerp en met de vivoactive-lijn overging op circulair.

Dat ronde scherm herbergt wel een goed scherm. Het is een 260×260 scherm met goede zichtbaarheid in direct zonlicht en slechts kleine whitewashing effecten als je het onder een steile hoek bekijkt met de achtergrondverlichting.

De reactiesnelheid van het display is ook een sterk punt voor het horloge, want het voelt veel meer in lijn met een smartphone dan eerdere Garmin touch-toestellen.

Het touchscreen van de Vivoactive HR voelde meer alsof ik het horloge voorstelde om naar een nieuw scherm te gaan in plaats van vloeiend te scrollen zoals ik met de Vivoactive 4 kan. Maar net als bij een smartphone werkt het touchscreen op dit horloge niet goed als het nat is. Dat is een echt probleem bij gebruik tijdens het sporten, en een dealbreaker voor sommige serieuze atleten.

Ik vond de toevoeging van de twee knoppen aan de zijkant goed, maar ik kan je niet vertellen hoe vaak ik aan het hardlopen was en het scherm wilde veranderen en uiteindelijk per ongeluk in de klok veegde of ergens vast kwam te zitten door bezwete vingers.
Nu zijn mijn klachten over de vorm en het touchscreen nutteloos als je dit vergelijkt met andere dagelijkse activity trackers, want die hebben vrijwel allemaal ronde touchscreens.

Wat er dan echt toe zou moeten doen is de Garmin-hardware binnenin. Voor zover ik kan zien, krijg je dezelfde Pulse Ox en hartslagsensor die in het premium Fenix horloge zit, en waarschijnlijk zeer vergelijkbare GPS+Glonass+Galileio positioneringssensoren als de Forerunner en Fenix lijn.

Dit betekent dat uw runs/fietsen/wandelingen met dit vivoactive-horloge veel meer gegevens bevatten dan die van de concurrenten. Er zit ook veel meer nuttige hardware in het horloge, maar die bespreek ik later.

Garmin Vivoactive 4 Review: Gebruikersinterface

Garmin Vivoactive 4 7

De basisnavigatie van de Vivoactive 4 is verdeeld tussen touch-based controls en button-based controls. De meeste schermnavigatie wordt gedaan door omhoog/omlaag/links/rechts te vegen, en de meeste actie-items worden gedaan door op de knoppen omhoog of omlaag te drukken. Vanaf de klok op het beginscherm kun je een training starten door op de startknop te drukken, of omhoog/omlaag vegen om je gezondheidsstatistieken en meldingen te bekijken.

Voor het grootste deel vond ik dat ik na een paar dagen zonder veel nadenken door het horloge kon navigeren en begon ik gebruik te maken van snelkoppelingen, zoals het toevoegen van de muziekcontroller aan de “veeg naar links” op het beginscherm.

Het touchscreen maakte menunavigatie ook veel intuïtiever, wat een groot voordeel van de Vivoactive is ten opzichte van horloges met knoppen, omdat ik merk dat vrienden/familie die nieuw zijn met hightech horloges overweldigd raken door knoppencombinaties om schermen te openen.

Garmin heeft vrij goed werk geleverd bij het beslissen wat een knop en wat een aanraaktoets/actie moet zijn, hoewel ik denk dat ze nog wat ruimte voor verbetering hebben. Je kunt bijvoorbeeld een training starten en stoppen met de knop rechtsboven, maar je moet het aanraakscherm gebruiken om de training op te slaan/te wissen.

Klinkt eenvoudig, totdat je kijkt naar het pictogram “wissen” bovenaan het aanraakscherm onder een naar boven gebogen segment, en het pictogram “opslaan” onderaan onder een naar beneden gebogen segment. Er zijn geen virtuele knopgebieden, dus het lijkt erop dat u omhoog moet vegen om te wissen en omlaag om op te slaan, maar dat doet het tegenovergestelde van wat u wilt, want die “veeg”-gebieden zijn eigenlijk knoppen.

Aangezien Garmin dezelfde gebogen segmenten op andere schermen gebruikt om aan te geven dat je kunt vegen om dat gebied te openen, toont deze discrepantie in de UI-navigatie aan dat ze problemen hebben.

Voor het grootste deel echter, vond ik na mezelf het gebruik van knoppen missen tijdens trainingen, en houden van het touch screen wanneer niet in trainingen.

Garmin Vivoactive 4 Review: Software

Garmin Vivoactive 4 9

U krijgt een groot aantal opties om uw gegevens te synchroniseren. Zodra de gegevens naar de Garmin-cloud gaan, kunt u Garmin Connect gebruiken om uw trainingsgegevens te bekijken (die gemakkelijk gegevens delen met sites van derden, zoals Strava). Ik vond Garmin Connect zeer nuttig om de bijna overweldigende hoeveelheid activiteitsgegevens van dit horloge te analyseren. Hartslag versus tijd is nu kinderspel voor Garmin, want ze hebben een dagelijks overzicht van je activiteiten, stress, hartslag ox, lichaam batterij, en wekelijkse trends georganiseerd op gemakkelijk toegankelijke pagina’s.

Garmin Vivoactive 4 Review: Batterijduur

Garmin Vivoactive 4 5

De levensduur van de batterij hangt echt af van welke functies je hebt in- en uitgeschakeld. Als u het horloge alleen om uw pols houdt om uw hartslag te volgen en het af en toe gebruikt om de dagelijkse statistieken te controleren, gaat het ongeveer 5 dagen mee. Garmin claimt tot 8 dagen in smartwatchmodus, dus misschien is hun test gewoon het horloge op een tafel laten liggen of het overdag niet veel aanraken.

Wat belangrijker is, is hoe lang je kunt doorgaan tussen twee oplaadbeurten als je het horloge een paar keer per week gebruikt met GPS aan gedurende een uur of zo, misschien met muziekstreaming soms, en Pulse Ox overdag aan hebt staan om je geschatte O2-verzadiging te controleren. Mijn testen laten een dag of 4 zien voor dat alles.

Maar wat als je de maximale GPS-tijd van het horloge wilt weten? Ik heb zelf wat tests gedaan (het horloge met GPS omgedaan voor een beveiligingscamera) en vond dat het horloge met alleen GPS iets meer dan 24 uur meegaat, meer dan wat Garmin beweert (18 uur), maar dat is logisch aangezien mijn horloge niet om een pols zat.

Garmin Vivoactive 4 Review: Conclusie

Garmin Vivoactive 4 Review

Al met al is dit horloge het geld waard, maar alleen voor wie in de eerste plaats een smartwatch wil met goede trainingsfuncties en niet andersom.
Ik denk dat het ook de upgrade waard is ten opzichte van het vorige model, en denk dat de kracht van het Garmin ecosysteem in combinatie met de bewezen Garmin hardware dit een solide keuze maakt in vergelijking met concurrenten als Apple en Samsung.

zie prijs op Amazon

Was dit artikel nuttig?
JaNee
Beste Blog
Beste Blog
Artikelen: 13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *