Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
De Fitbit Sense 2 lijkt ongeveer op de vorige Fitbit Sense; het is een “squircle” vorm met een OLED display in het midden, geflankeerd door dikke bezels. Er zijn echter een paar opmerkelijke verschillen. Ten eerste is de “solid-state knop” van de oorspronkelijke Sense en Versa 3 verdwenen en vervangen door een gewone knop. Ik vond de drukgevoelige versie die de vorige generatie gebruikte niet erg, maar een normale knop is zeker eenvoudiger om mee om te gaan.
Er zijn ook nieuwe sensoren op de voorkant van het horloge voor het nemen van ECG-metingen. De sensoren zijn grijs en vallen niet op door de zwarte rand van het scherm. Ik vind het eigenlijk wel leuk hoe mooi de metalen strips het scherm omlijsten. (Vreemd genoeg kunnen de trackers die ter beoordeling worden verzonden nog geen ECG-metingen uitvoeren, maar ik heb gehoord dat horloges die in de winkel worden gekocht dat wel kunnen).
Mijn beoordelingseenheid is de Graphite aluminium kleurstelling, maar de Sense 2 is ook verkrijgbaar in Platinum en Soft Gold afwerking.
Ik erger me een beetje aan de overgang van de roestvrijstalen kast van de oorspronkelijke Sense naar de aluminium kast van dit model. Functioneel gezien doet de behuizing er nauwelijks toe, maar staal is duurzamer en zwaarder dan aluminium, dus de verandering is weer een downgrade. Bovendien, materialen waren een van de grootste verschillen tussen de eerste Fitbit Sense en de Fitbit Versa 3, dus het overschakelen naar aluminium over de hele linie maakt de beslissing tussen de twee nieuwe trackers des te ingewikkelder.
De Sense 2 heeft sensoren aan de onderkant om hartslag, huidtemperatuur, elektrodermale activiteit (EDA) en bloedzuurstof (SpO2) te meten. De EDA-sensor is een upgrade ten opzichte van de vorige generatie. Terwijl de originele Sense alleen EDA on-demand kon meten, meet de Sense 2 het continu (je ziet de nieuwe sensor misschien aangeduid als een “cEDA” sensor, de c staat voor continu).
De bandjes van de Fitbit Sense 2 worden bevestigd met dezelfde eigen connector als bij het vorige model (en de Versa). Het is niet zo gelikt als de op camera-lens geïnspireerde connector die Google in de Pixel Watch heeft gestopt, maar het is eenvoudiger te gebruiken. Om een bandje te verwijderen, knijp je in het lipje waar het bandje het horloge raakt en trek je eraan. Om een nieuw bandje om te doen, schuif je het bandje in de gleuf en klikt het vast.
Ik vind de Sense 2 erg comfortabel. Het is dun en licht genoeg om niet af te leiden op mijn pols, en de afgeronde randen raken niet snel verstrikt in mijn mouwen. De bolle onderkant lijkt goed contact te houden met mijn huid, en de sensoren krijgen niet vaak een foutmelding. Mensen met grotere polsen zouden misschien willen dat het display iets groter was, maar als iemand wiens polsen een beetje te groot zijn om de kleine standaardband van Fitbit te gebruiken, denk ik dat het precies goed is.
De Sense 2 wordt geleverd met kleine en grote bandjes in de doos, plus wat literatuur en een eigen magnetische oplader. Ik ben niet zo dol op de oplader, want die sluit alleen aan op de Sense 2 als hij goed zit; ik probeer hem op de een of andere manier altijd ondersteboven aan te doen voordat het goed zit.
Ondanks dat het Google-producten zijn, draaien de horloges van Fitbit nog steeds niet op Wear OS. Maar aan de oppervlakte is de eigen software van Fitbit vrij gelijkaardig. Meldingen bevinden zich onder het beginscherm van het horloge en zijn toegankelijk met een veeg naar boven. Snelle instellingen zijn een veeg naar beneden, en, net als op de Pixel Watch, zijn er aanpasbare tegels aan de linker- en rechterkant. U kunt kiezen welke tegels u wilt weergeven en in welke volgorde vanuit de Fitbit-app op uw telefoon.
Er is hier geen Google Play Store, wat betekent dat je geen apps kunt installeren die je misschien gewend bent te installeren van Android-aangedreven wearables. Geen Play Store hebben is niet ongebruikelijk voor een fitnesstracker, maar vreemd genoeg is er geen ondersteuning voor Google Assistant op de Sense 2, hoewel de ondersteuning beschikbaar was op de eerste-gen Fitbit Sense en de Fitbit Versa 3. Amazon’s Alexa is vooraf geïnstalleerd in plaats van Google Assistant. Ik wil meestal niet tegen mijn horloge praten, dus dat is even goed voor mij – maar het is moeilijk om dit gebrek aan ondersteuning niet te zien als een andere downgrade van de vorige generatie.
Google zegt dat Maps en Wallet naar de Sense 2 en Versa 4 komen, maar vanaf nu zijn ze er nog steeds niet. In plaats daarvan zul je moeten vertrouwen op Fitbit Pay voor contactloze betalingen, en er is helemaal geen on-wrist navigatie. Je kunt ook geen muziek downloaden naar de Sense 2 om naar te luisteren zonder je telefoon – er zijn geen muziek-apps.
De Sense 2 is gemakkelijk te gebruiken, en alles wat je erop kunt doen, zoals vegen door startschermen, apps openen en praten met Alexa, is snel en pijnloos. Omdat het een eenvoudiger apparaat is dan een volledige smartwatch, heeft de Sense 2 ook een uitstekende batterijduur. Ik heb de mijne gebruikt met het always-on display (AOD) actief, en ik heb hem slechts om de drie dagen of zo moeten opladen.
Als je ervoor kiest om AOD niet te gebruiken, kan de Sense 2 het mogelijk een hele week volhouden. Komende van een smartwatch die je elke dag of twee dagen moet opladen, voelt dit soort batterijduur bevrijdend. Je kunt de Sense 2 meenemen op een weekendje weg en de oplader thuislaten. Dat is verbazingwekkend.
Fitness staat uiteraard centraal in elk Fitbit-product, en de Sense 2 is niet anders. Het kan 40 soorten oefeningen bijhouden, en het zoemt je pols als het denkt dat je een fysieke activiteit gaat doen, zodat je kunt beginnen met bijhouden.
Fitbit deelt uw activiteit in verschillende “zones” in op basis van hoe hoog uw hartslag is ten opzichte van uw basislijn: vetverbranding, cardio en piek. Elke minuut die je doorbrengt in de vetverbrandingszone levert je één zoneminuut op; elke minuut in cardio of piek levert je twee zoneminuten op. U kunt dagelijkse en wekelijkse zonneminutendoelen instellen, en veel van de wijzerplaten van de Sense 2 (of klokken, zoals Fitbit ze noemt) kunnen worden geconfigureerd om uw zonneminuten op de voorgrond te plaatsen.
De Sense 2 houdt ook je slaap bij en geeft je een score van 100 voor elke nacht. De score is gebaseerd op een combinatie van hoe lang je hebt geslapen, hoeveel van die tijd volgens Fitbit diepe slaap was, je hartslag en hoeveel je hebt gewoeld en gedraaid.
Terwijl je slaapt, houdt de Sense 2 je SpO2-niveaus en huidtemperatuur bij. Abnormaal lage bloedzuurstofwaarden kunnen u waarschuwen voor mogelijke ademhalingsproblemen, en de variabiliteit van de huidtemperatuur kan worden gebruikt om de menstruatiecyclus te volgen en de menstruatie nauwkeuriger te voorspellen. Op basis van SpO2-niveaus en uw temperatuur kan Fitbit u ook waarschuwen voor koorts, maar voor zover ik kan vertellen, heeft de Fitbit-app geen ingebouwde koortsgerelateerde functionaliteit.
Continue EDA-bewaking is voor mij een onverwacht hoogtepunt geweest in de Sense 2. Electrodermal activity sensing meet de elektrische activiteit van je huid; daaruit extrapoleert Fitbit hoe gestrest je bent. Op het eerste gezicht klinkt het als een pseudowetenschappelijke gimmick, en ik hecht niet veel waarde aan de cijfers die Fitbit over stress genereert.
Maar terwijl de originele Sense deze metingen alleen op verzoek kon doen, doet de cEDA-sensor van de Sense 2 dit automatisch op de achtergrond. Als gevolg daarvan kan de tracker periodieke stemmingscheck-ins sturen wanneer het veranderingen in je elektrodermale activiteit detecteert. Nogmaals, ik heb niet het gevoel dat de EDA zelf bijzonder zinvol is, maar af en toe herinnerd worden aan mijn stemming lijkt me te helpen om me meer betrokken te voelen bij wat er om me heen gebeurt.
De stemmingsmeldingen van het horloge vragen hoe je je voelt, met opties als bezorgd en tevreden. Het horloge nodigt je ook uit om een snelle ademhalingsoefening te doen wanneer je je stemming aanmeldt en toont je hartslag ervoor en erna.
De Fitbit Sense 2 is betaalbaarder dan zijn voorganger bij de lancering was, maar ik weet nog steeds niet zeker of wat je hier krijgt de vraagprijs waard is. De Sense 2 houdt ongeveer elke gezondheidsmeter bij die je in een wearable zou kunnen vragen, en de hardware is uitstekend. Maar generatie op generatie downgrades zoals het verlies van Google Assistant functionaliteit en Fitbit’s beslissing om aluminium in plaats van staal te gebruiken in de behuizing van het horloge zijn teleurstellend.
De Sense 2 is een prima product, maar het doet niet genoeg om te concurreren in de steeds drukker wordende wearable-ruimte. Het kan echter een goede koop zijn als je er een kunt vinden met een aanzienlijke korting.