Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Eten veganisten vis? Veganistische alternatieven voor vis

Veel mensen die nieuw zijn in het veganisme zijn niet zeker van de verschillen tussen vegetariërs en veganisten. Een van de dingen waarover mensen het meest in de war raken is of veganisten wel of geen vis mogen eten.

Veganisten eten geen vis omdat ze als dieren worden beschouwd en een veganist geen dierlijke producten mag eten. Mensen die wel vis eten worden als pescatariër beschouwd en zijn helemaal geen veganist of vegetariër.

Sommige veganisten vinden sommige zeevruchten wel oké om te eten omdat er geen centraal zenuwstelsel is. Oesters zijn hier een veel voorkomende controverse. Maar om een echte veganist te zijn, mag je geen vis of zeevruchten eten.

Eten Veganisten Vis 4

Dat is het snelle antwoord. Ik heb nog veel meer te vertellen over dit onderwerp. Mijn doel is dat je weet waarom veganisten geen vis mogen eten. Je moet begrijpen hoe je dezelfde gezondheidsvoordelen kunt krijgen die dergelijke producten bieden terwijl je een veganistisch dieet eet.

Wat kunnen veganisten eten in plaats van vis

Vis heeft veel gezondheidsvoordelen, en daarom willen velen het kunnen eten. Hoewel je dat als veganist niet kunt doen, kun je dit ingrediënt in je recepten vervangen om het veganistischer te maken.

Er zijn talloze veganistische vervangers voor vis die dezelfde gezondheidsvoordelen bieden. Veel winkels hebben nu visloze filets, een kant-en-klaar visalternatief. Ik heb zelfs visloze sticks gezien in plaatselijke winkels. 

Als je in je winkel geen visalternatieven kunt vinden of ze niet lekker vindt, kun je de vis in het recept vervangen door een eiwitrijke plant, zoals tofu, tempeh, bonen en seitan. Er zijn ook genoeg nep-vleesproducten, zoals veggieburgers.

Eten Veganisten Vis 2

Waarom eten veganisten geen vis?

Veel mensen hebben me gevraagd waarom ik geen vis eet. De redenering erachter is eenvoudig, maar iedereen lijkt te vergeten dat vissen dieren zijn. Er zijn drie hoofdcategorieën van mensen die geen vis eten:

Dierenrechten/Welzijnsoverwegingen

De meeste mensen geloven dat vissen pijn voelen en recente wetenschap heeft aangetoond dat ze dat ook doen. Ze hebben nociceptoren, neuronen die schade door druk, warmte en irritatie detecteren. Vissen produceren net als mensen natuurlijke pijnstillers.

Experimenteel onderzoek heeft aangetoond dat als vissen chemische irriterende stoffen over zich heen krijgen, ze hun eetlust verliezen, hun lichaam langs de tank schuren en meer tekenen van pijn vertonen. Ik keur niet goed dat dergelijk onderzoek op een dier wordt gedaan, maar de informatie is al bekend.

Vanuit een ethisch perspectief willen veganisten geen dieren doden of pijn doen. Dat leidt uiteindelijk tot het sterke argument dat je vissen doodt om ze te eten, wat volledig tegengesteld is aan het credo van de veganist.
De commerciële visserij kent uitgebreide wreedheden. Vaak worden vissen levend opengesneden of moeten ze dagenlang lijden in een net. 

Milieuproblemen

Eten Veganisten Vis 3

Commerciële visserij leidt tot bijvangst, dat zijn alle extra dieren die per ongeluk zijn gevangen, maar niet het doelwit waren. Bijvangst kan de biodiversiteit in de oceanen aanzienlijk verminderen.

Jaarlijks worden ongeveer 650.000 zeezoogdieren (bruinvissen, walvissen en dolfijnen) gedood of verwond in netten die bedoeld zijn voor vis.
Bodemtrawlvisserij is een andere moderne praktijk in de commerciële visserij en is zeer verwerpelijk. Enorme netten worden over de oceaanbodem gesleept om te vangen wat ze maar kunnen.

Studies hebben aangetoond dat de gevolgen van deze praktijk vanuit de ruimte zichtbaar zijn. In zekere zin is bodemsleepnetvisserij het waterequivalent van het kappen van hele bossen.

Gezondheidsproblemen

Eten Veganisten Vis 5

Vis kan gezond voedsel zijn, maar bevat aanzienlijke hoeveelheden kwik en PCB’s (polychloorbifenylen). De EPA heeft gezegd dat PCB’s bij mensen tot kanker kunnen leiden.

Studies hebben aangetoond dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel vis eten, kinderen met geboorteafwijkingen kunnen krijgen.
PCB’s zijn gifstoffen die zich ophopen in het dierlijke vet, zodat ze nog geconcentreerder worden naarmate ze hoger in de voedselketen terechtkomen. 

De meeste mensen kiezen voor vis vanwege de omega-3 vetzuren die het bevat. Het gevaar van PCB’s is zo groot dat het beter is om het te vermijden. Je kunt de omega-3 vetten die je nodig hebt binnenkrijgen, zelfs met een veganistisch dieet.

Hoe omega-3 te krijgen zonder visolie of vis

Eten Veganisten Vis 1

Omega-3 vetzuren zijn gezond, en een vereiste voor veel mensen. Mensen denken vaak dat ze daarvoor vis moeten eten, maar veganisten kunnen ook andere bronnen gebruiken.

Ik neem liever elke dag een supplement. Er zijn veel veganistische merken, wat betekent dat er geen vis voor wordt gebruikt.
Zorg ervoor dat het EPA en DHA bevat, dat zijn biologisch beschikbare vormen van de omega-3 vetzuren die veganisten niet uit visolie of vis kunnen halen.

Deze supplementen gebruiken algen als primaire bron. Het is mogelijk om deze omega-3 vetten te halen uit het voedsel dat je eet, maar het is moeilijker in veganistisch voedsel omdat ze niet zo biologisch beschikbaar zijn.

Dit betekent dat het lichaam het moet omzetten, en er is bewijs dat het lichaam dat niet efficiënt doet.
Als u meer voedsel wilt eten dat rijk is aan omega-3 vetzuren, zijn er mogelijkheden. Chiazaad, lijnzaad, walnoten en hennepzaad bevatten allemaal wat omega-3. 

Conclusie

Eten Veganisten Vis 6

Om een veganistische levensstijl te leiden, kun je geen vis of zeevruchten eten. Sommige veganisten noemen zichzelf seagans of ostrovegans zodat ze bepaalde soorten zeevruchten kunnen consumeren.

Ik beschouw hen niet noodzakelijk als veganisten, maar dat is een persoonlijke keuze die zij maken. Het is controversieel, maar ik geloof dat iedereen het recht heeft voor zichzelf te beslissen.

Als je veganist bent en wegblijft van zeevruchten en vis, prijs ik je. Het is niet gemakkelijk om de omega-3 vetzuren uit groenten te halen.

Om het gemakkelijker te maken, voeg ik visalternatieve producten toe die je kunnen helpen om hetzelfde voedsel te eten als de rest van de familie. U kunt supplementen gebruiken om u te helpen veilig en ethisch aan de voedingsstoffen te komen die uw lichaam nodig heeft.

Vergeet niet dat je een keuze hebt als het gaat om wat je in je lichaam stopt, en je hebt geen vis nodig om gezond te zijn.

Was dit artikel nuttig?
JaNee
Beste Blog
Beste Blog
Artikelen: 13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *